LAB Atklātā vēstulē lūdz izrādīt cieņu pret mirušajiem

Saistībā ar Rīgā Brasas tilta pārbūves darbu laikā blakus Miķeļa kapiem atklātajiem apbedījumiem un nesen izskanējušajam ziņām par, iespējams, paviršo attieksmi pret cilvēku mirstīgajām atliekām šo darbu laikā, Latvijas Arheologu biedrība aicina gan šajā gadījumā, gan arī turpmāk cilvēku mirstīgo atlieku pārapbedīšanas laikā pret mirušo pīšļiem izturēties ar cieņu un pietāti, kā arī, veicot apbedījumu atrakšanu un atsegšanu, ievērot vispārpieņemtās ētikas normas.

Latvijas Arheologu biedrība rekomendē darbu laikā, kas saitīti ar iespējamu apbedījumu traucēšanu vēsturiskajās kapsētās un apbedījumu vietās, pieaicināt kvalificētus arheologus vai vismaz apbedījumu izrakšanai izmantot arheoloģiskās metodes, tai skaitā pirms mirstīgo atlieku savākšanas tās atsegt pilnībā un dokumentēt – veikt mirstīgo atlieku pilnīgu foto fiksāciju un pēc iespējas precīzāk dokumentēt gan paša kapa, gan mirstīgo atlieku atrašanās vietu un stāvokli. Tāpat tiek aicināts šādu darbu veikšanai pieaicināt kvalificētus speciālistus - antropologus vai tiesu medicīnas ekspertus, kuri, izmantojot bioloģiskās antropoloģijas metodes var identificēt mirušā dzimumu, vecumu, iespējamās patoloģijas, slimības u.c. svarīgu informāciju par mirušo, apbedīšanas veidu un tradīcijām.

Visas apbedījumu vietas, tai skaitā arī vēsturisko laiku un mūsdienu kapsētas, ir daļa no mūsu kultūras mantojuma, kas gan tiešā, gan pārnestā nozīmē glabā informāciju par mūsu pagātni kā individuālā, tā arī visas sabiedrības līmenī.

2022Alise Gunnarssone