Eiropas Arheoloģijas dienas bērniem Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parkā 18.06

Eiropas Arheoloģijas dienu 2022 ietvaros 18. jūnijā sadarbībā ar Latvijas Arheologu biedrību Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parkā iecerēts rīkot pasākumu bērniem, kas ļautu gūt jaunākajai paaudzei priekšstatu par to, kā top vēstures stāsti par vissenākajām dienām un kāda loma tajā ir arheologam, kā arī pievērst uzmanību arheoloģiskā mantojuma saglabāšanas nozīmīgumam.

Īpaši šim pasākumam top ekspozīcija, kurā vienkāršā un ilustratīvā veidā informatīvās planšetēs skaidrosim, kas ir arheoloģija un ar ko nodarbojas arheologs, bērniem būs pieejami uzskates materiāli un darba lapas. 18. jūnijā visas dienas garumā bērni varēs līdzdarboties darbnīcās, kuras vadīs Latvijas Arheologu biedrības arheologi - iejusties gan arheologa lomā improvizētā izrakuma laukumā, gan trenēties “senajās tehnoloģijās” darbnīcā “Graudberzis” un eksperimentēt darbnīcā “Māls”, spēlēt senlietu atpazīšanas spēli.

Ar pasākumu Āraišu ezerpilī vēlamies rosināt jaunajā paaudzē interesi par savas zemes kultūrvēstures liecībām, tās pētniecību un saglabāšanu nākamajām paaudzēm. Tas ļaus apzināties unikālo Āraišu ezerpils rekonstrukciju gan Latvijā, gan citu Eiropas Arheoloģijas dienu dalībvalstu vidū.

Pasākums top VAS “Latvijas Valsts meži” un “Valsts Kultūrkapitāla fonda” atbalstītās Vidzemes plānošanas reģiona īstenotās Vidzemes kultūras programmas 2022 ietvaros.

2022Alise Gunnarssone