Izdots grāmatžurnāls "Grobiņas arheoloģiskais ansamblis"

Grāmatžurnāls “Grobiņas arheoloģiskais ansamblis” radīts, lai vienkāršā un viegli saprotamā veidā atklātu pasaules mērogā unikāla kultūrvēsturiskā mantojuma stāstu, tā glabātās liecības un turpmāko potenciālu.

1618928068_l.jpg

Grobiņas arheoloģiskā ansambļa unikalitāte atklāta 76 lappusēs latviešu valodā un 76 lappusēs angļu valodā – grāmatžurnāls lasāms no abām pusēm, tādējādi sasniedzot pēc iespējas plašāku mērķauditoriju. Turklāt spilgtie un izteiksmīgie fotoattēli, kartes un vizualizācijas neatstās vienaldzīgu nevienu lasītāju.

Grāmatžurnāla pamatā izmantots autoru kolektīva kopdarbs, kas tapis UNESCO Pasaules mantojuma nominācijas pieteikuma sagatavošanas laikā, taču nu ietērpts ikvienam vienkāršā un viegli saprotamā valodā. Grāmatžurnāla redaktorei Ilzei Kārkliņai ir izdevies veiksmīgi apvienot vēstures un arheoloģijas nozares ekspertus, kas kopīgiem spēkiem radījuši zinātniski pamatotu stāstu par pasaules kontekstā unikālu kultūrvēsturisko mantojumu. Autoru kolektīvu veido arheoloģe Elīna Guščika, Dr.hist., Dr.habil. Juris Urtāns, arheoloģe Egita Lūsēna, arheologs Jānis Asaris, Dr.hist. Andris Šnē, Dr.hist. Ingrīda Līga Virse, arheologs Uģis Urtāns un arheologs Normunds Grasis. Savukārt grāmatžurnāla māksliniecei Annai Ceipei ir izdevies grāmatžurnālam piešķirt vēstures un senatnes garšu.

Grobiņas arheoloģiskais ansamblis ir ļoti labi saglabājies un autentisks pirmsvikingu laika skandināvu ieceļotāju un vietējo iedzīvotāju – kuršu – arheoloģisko vietu un struktūru kopums. Tā bagātīgās arheoloģiskās liecības līdztekus ar vietu ārējo veidolu un to atrašanos vienotā kultūrainavā ļauj ieraudzīt vikingu laikmeta pirmsākumus. Grobiņa ir bijusi viena no tā laika skandināviem nozīmīgākajām vietām Baltijas jūras austrumu daļā – to apliecina arheoloģiskajos izrakumos iegūtā 6.-7. gs. Gotlandei raksturīgā akmens stēla (bilžakmens) ar iegravētu ūdensputnu attēlu un vairāk nekā 2000 citu šeit atklātu artefaktu daudzveidība.

Arheoloģiskās vērtības ir ļoti labi saglabājušās līdz pat mūsdienām un veido bagātīgu un zinātniski nozīmīgu vēstures lietisko avotu daļu. Turklāt intensīvais Grobiņas arheoloģiskā ansambļa dzīvesvietu kultūrslānis un daudzveidīgais apbedījumu materiāls liecina arī par augstu zinātniski pētniecisko potenciālu.

Grobiņas arheoloģiskais ansamblis ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā un nominēts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam.


Grāmatžurnāls “Grobiņas arheoloģiskais ansamblis” iegādājams:

- internetā aizpildot pirkuma anketu (cena 4 eiro + par piegādi), 

- “Martas kioskā” Grobiņā, Lielā ielā 56A (cena 4,48 eiro),

- Grobiņas sporta centrā (cena 4 eiro), kad sporta centrs būs atvērts apmeklētājiem,