Iznācis jauns rakstu krājums veltīts 12. un 13.gs. sociālpolitiskajām norisēm Austrumbaltijā

Latvijas Nacionālās bibliotēkas apgādā ir iznācis rakstu krājums ‘’Vara, zeme un sabiedrība: politiskās un sociālās transformācijas Austrumbaltijā 12. un 13. gadsimtā.’’ Krājumā ir apkopoti Latvijas valsts simtgades programmas projekta ,,Latvijas valstiskuma vēsturiskais ceļš kopējā Eiropas kultūras telpā’’ ietvaros 2017. gada 7., 8. un 9. septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notikušajā  starptautiskajā zinātniskajā konferencē nolasītie referāti.

vara_zeme_un_sabiedriba_foto_kristians_luhaers.jpg

Lasītājiem piedāvātā krājuma raksti aptver trīs plašākus tēmu lokus laikmeta vēstures pētniecībā: vietējās etniskās un kultūras grupas un tajās notiekošās pārmaiņas aizvēstures beigās un krusta karu laikmetā, krusta karu un ar to saistīto kristianizācijas kustību un krusta karu rezultātā ienākušās jaunās sociālās un politiskās iezīmes Livonijā.

Krājumā ir ietverti Latvijas, Lietuvas, Igaunijas. Somijas un Lielbritānijas vēsturnieku pētījumi. Krājuma sastādītājs ir arheologs, Universitātes asociētais profesors Dr. hist. Andris Šnē.

Rakstu krājums veltīts aizvēstures beigu un krusta karu laikmeta norisēm Latvijas un Igaunijas teritorijās. Viens no krājuma galvenajiem jautājumiem ir politiskās struktūras un sociālo attiecību modeļi kuršu, zemgaļu, latgaļu, lībiešu un igauņu kopienās šajā nozīmīgajā vēstures periodā, kas Austrumbaltijas reģionā iezīmēja pāreju no aizvēstures uz viduslaikiem. Vietējo iedzīvotāju vadonības sabiedrības ar dzimtu eliti kopienu priekšgalā un salīdzinoši augstu militarizācijas līmeni krusta karu laikmetā sastapās ar jaunu sabiedrības un pārvaldes modeli, ko iezīmēja jaunizveidotās krustnešu Livonijas valstis. Arheoloģisko liecību un fragmentāro rakstīto vēstures avotu ziņu izvērtējums pētniecības attīstības gaitā ir virzījis arheologus un vēsturniekus pie dažādiem un atšķirīgiem secinājumiem, it īpaši runājot par politisko struktūru un sociālo attiecību formām Latvijas teritorijā aizvēstures beigās. Šāda viedokļu daudzveidība, kas mūsdienās vērojama iepriekš minēto jautājumu interpretācijās, atspoguļojas arī rakstu krājuma autoru pieejās un secinājumos.

Līdztekus politiskajām pārmaiņām, krusta karu kustības rezultātā Livonijā veidojās viduslaiku pilsētas, rakstītā kultūra un kristīgā māksla un mūra arhitektūra, kā arī sāka nostiprināties Romas katoļu kristīgā ticība. 13. gadsimta vietējo kopienu kristianizācijas un kultūrainavas transformācijas aspekti veido otru krājuma pamattēmu, atspoguļojot reliģisko un militāro aktivitāšu savstarpējo saikni Livonijas krusta karos, kā aŗi mūsdienu pētnieku un sabiedrības atšķirīgos, pat pretējos viedokļus par kristianizācijas, krusta karu iekarojumu un kultūru saskarsmes jautājumiem. Tomēr tieši krusta karu laikmeta dinamiskajās norisēs dzima vēlo viduslaiku Livonija ar tās ļoti daudzšķautnaino sabiedrību un daudzslāņaino kultūru, līdzās pastāvot gan iepriekšējā, aizvēstures laikmeta iezīmēm, gan ienākot un nostiprinoties virknei jaunu, ar kristīgo pasauli un Centrāleiropas politisko vidi saistītām iezīmēm.

Dr. hist., LU Vēstures un filozofijas fakultātes asociētais profesors Armands Vijups, raksturojot jaunizdoto krājumu, norāda: “12. un 13. gadsimts Latvijas vēsturē ir viens no plašāk diskutētajiem hronoloģiskajiem periodiem Latvijas vēsturē visos historiogrāfijas attīstības posmos. Piedāvātais rakstu krājums, kurā gan no izvēlētās tematikas, gan no pārstāvēto autoru kopuma aspektiem šis posms aplūkots ļoti daudzpusīgi, piedāvā mūsdienu vēstures un arheoloģijas zinātnes skatupunktus uz dažādiem šī perioda jautājumiem. Krājums uzlūkojams kā plašākais pēdējo desmitgažu pētījumu apkopojums, kas saistīti ar Ziemeļu krusta karu laikmeta problemātiku.” 

                 

Rakstu krājuma izdošanu atbalsta:
Kultūras ministrija
Latvija Universitāte
Valsts Kultūrkapitāla fonds

 

Krājuma apraksta autors: A. Šnē

Foto apraksts: Rakstu krājums "Vara, zeme un sabiedrība: politiskās un sociālās transformācijas Austrumbaltijā 12. un 13. gadsimtā". Foto: Kristians Luhaers, LNB

Alise Gunnarssone