Atašienes pilskalnā aizvadīta Latvijā pirmā Arheoloģijas diena

Jekabpils Laiks
Sandra Paegļkalne

f37991ceedbd98ff00fc2294b053dc37.jpg

Latvijā pirmā Arheoloģijas diena norisinājās Krustpils novada Atašienes pilskalnā – objektā, kas izvēlēts par 2019.gada arheoloģijas pieminekli. Šis pilskalns ir īpašs ar to, ka tas ir pirmais pilskalns Latvijā, kas ticis uzskatīts par zudušu un tagad – atklāts no jauna. Aizvadītajā nedēļā šeit norisinājās arheoloģiskie izrakumi Jura Urtāna vadībā.

Ja vēl maijā arheologiem nebija informācijas par pilskalna apdzīvotības datējumu, tad šo izrakumu laikā veiktie atradumi ļāvuši arheologiem secināt, ka Atašienes pilskalns bijis apdzīvots jau 5.-6.gadsimtā un ka to apdzīvojuši balti. Interesanti, ka nelielā izrakumu laukumā konstatēta ļoti plaša amatniecības zona, kas liecina, ka cilvēki šeit darbojušies ar rotu darināšanu, kokapstrādi un metālapstrādi.

“Vienā zonā, kur mēs nelielā platībā veicam izrakumus, mēs ieraudzījām, ka tur bijusi saimnieciskā aktivitāte,” stāsta arheologs Juris Urtāns. “Piemēram, man rokās ir viens dzelzs sārņa gabals, kas apliecina vietējo metalurģiju. Tas ir no purva rūdas iegūts dzelzs. Tas, ka tāda lieta darīta pilskalna iekšpusē, kaut ko nozīmē. Droši vien, ka rūda ņemta tepat – apkārtnes purvos. Otra lieta, kas būtiska, ka te ir stipri daudz keramikas, kas mums sākumā likās nepareizi. Man rokās ir viens poda fragments, kas ir gludinātā, spodrinātā keramika. Pirms apdedzināšanas tā tiek noberzta ar metālu vai akmeni un padarīta cieša, blīva, spīdīga. Šis varētu būt bijis galda trauks. Mums tādu lausku ir diezgan daudz, pārāk daudz priekš viena pilskalna mazas vietas. Atradumi ļauj secināt, ka pilskalns gājis bojā spēji – bijusi kaut kāda liela nelaime, piemēram, ugunsgrēks. Ņemot vērā, ka tas bija tautu staigāšanas laikmets ar cīņām un kaujām, ticamāk, ka tā.”

Latvijas Arheologu biedrība ļāvusi iesaistīties izrakumu veikšanā brīvprātīgajiem, kuriem iepriekš nav bijusi tāda pieredze. Interesentiem bija iespēja pieteikties dalībai šajā projektā, un Latvijas Arheologu biedrība izvēlējās astoņus pretendentus. Ik dienu viņi strādāja vairāku profesionāļu vadībā.

…. Lasīt tālāk….

2019Alise Gunnarssone