Kultūras mantojums un EP kandidāti

Arheoloģija un kultūras mantojums tipiski tiek uztverts kā nacionāls jautājums. Taču atvērtās robežas un citus ES kopējas politikas aspektus, daudzus kultūras mantojumam būtiskus jautājumus ir svarīgi risināt ne tikai nacionālā, bet tieši ES līmenī.

Asaru_manufaktura_2016_M_Kalnins.jpg

Ņemot vērā Eiropas Parlamenta vēlēšanu tuvošanos, Eiropas Arheologu Asociācija izstrādāja dokumentu “Kritēriji arheoloģijai un kultūras mantojuma aizsardzībai 2019.–2024. gadā”. Dokuments ietver tēmas, ko ir svarīgi saskaņot un/vai risināt ES institūciju līmenī. Šogad, izdarot izvēli par kuru partiju balsot Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ir svarīgi zināt kāda ir šo partiju nostāja nākamajos gados gaidāmajās Eiropas Parlamenta debatēs par kultūras mantojuma un arheoloģisko senlietu aizsardzību.

Latvijas Arheologu biedrība izsūtīja vēlēšanu kritērijus visām partijām, kas šoreiz izvēlējušās kandidēt Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Nosūtītie jautājumi un tos ietverošais kontekst ( “Kritēriji arheoloģijai un kultūras mantojuma aizsardzībai 2019.–2024. gadā” teksts latviešu valodā) ir atrodami pielikumā. Atbildes sniegušas četras kandidējošās partijas: Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", Atmoda, Jaunā VIENOTĪBA un Centra partija.

Atbilžu apkopojums apskatāms tabulā, pilno atbilžu izklāstu var izlasīt pievienotajos dokumentos. Zemāk pieejams apkopoto atbilžu angliskais tulkojums.

No partijām - Latvijas Krievu savienība, Latviešu nacionālisti, Latvijas Reģionu Apvienība, Zaļo un Zemnieku savienība, KPV LV, PROGRESĪVIE, Jaunā Saskaņa, Jaunā konservatīvā partija, Saskaņa, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija – atbildes iegūt neizdevās.

 
 
Attēls1.png
 
 
 
Attēls32.png
 
 
 
Attēls3.png
 
 
 
Attēls4.png
 
 
 
Attēls5.png
 
 
 
Attēls6.png
 
 
 
Attēls7.png
 
 


Kritēriju tekstu sagatavoja Eiropas Arheologu Asociācija (European Association of Archaeologists).
Latvijas Arheologu biedrība piekrīt, ka patlaban arheoloģijas jomā šie ir svarīgākie jautājumi un veica tulkojumu latviešu valodā.