Alternatīvas iespējas AutoCAD lietotājiem.

1

1

Veicot arheoloģiskās uzraudzības darbus un izrakumus pilsētas apstākļos, dažādos ar celtniecību un komunikāciju izveidi saistītos objektos, regulāri nākas izmantot plānus (projektus), kas veidoti .dwg formātā. Tie satur gandrīz visu iespējamo informāciju par objektu – ēku, apakšzemes kabeļu un kanalizācijas tīkla izvietojumu, reljefa augstumus attiecībā pret jūras līmeni utt. Šie plāni ir ļoti labs materiāls arheologiem – precīza objekta lokācijas vieta ar precīziem uzmērījumiem. Tos var izmantot, lai veiktu personīgās piezīmes, labojumus, zīmējumus, ko pēc tam ievietot atskaitēs, publikācijās utt.

Šeit neatspoguļošu šo programmu visas tehniskās iespējas, bet gan pavisam nelielu informāciju par tām un to pamatiespējas. Plašāku informāciju par CAD (Computer-aided design) un tā pielietojamību arheoloģijā var iegūt šeit  http://ej.uz/CSACADGuide un http://ej.uz/goodguides

Ilgu laiku .dwg failus varēja rediģēt, izmantojot tikai AutoCAD programmu (http://usa.autodesk.com/autocad/). Turklāt tās cena ir pietiekami liela, lai to nevarētu atļauties iegādāties (piem., AutoCAD 2012 versija maksā ap $4000 http://ej.uz/autodeskveikals). Tādēļ daudz nākas izmantot pirātiskās versijas, kas, protams, ir nelegāli.

autocadws-tools

autocadws-tools

Tomēr ir risinājums – bez maksas un legāli!

AutoCAD WS  https://www.autocadws.com/

CAD aplikācija, kuru var lietot tikai on-line režīmā.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=XzhclcSWtdQ&feature=related]

Draftsight  http://www.3ds.com/products/draftsight/free-cad-software/

Brīvi instalējama bezmaksas CAD aplikācija.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KgJjZrq5q8s]

2

2

Ja ir pieredze darbā ar AutoCAD programmām, tad šīs divas augstāk minētās īpašas problēmas nesagādās.

Tās ietver nepieciešamās pamata funkcijas, lai rediģētu plānu atbilstoši arheoloģiskās dokumentācijas vajadzībām, jo satur informāciju, kas arheologiem nav nepieciešama; veiktu atsegto arheoloģisko objektu precīzu iezīmēšanu plānā, balstoties uz arheoloģiskās uzraudzības vai izrakumu laikā iegūtajiem datiem; un mērījumus. Rediģētos plānus ir iespējams izdrukāt, saglabāt .jpg, .pdf uc. formātos tālākai izmantošanai. Ja ir nepieciešamība, tad tos viegli iestatīt koordinātu sistēmā, izmantojot QGIS. Iesākumā gan varētu būt pagrūti pierast pie dažādām sīkām niansēm, kas varētu atšķirties no AutoCAD.

Abas programmas ir lielisks līdzeklis studentiem, lai mācītos strādāt ar datu apstrādi CAD. Tās ir draudzīgas lietotājiem, it īpaši AutoCAD WS, jo satur standarta nepieciešamās funkcijas, nav pārbāzts ar sarežģītiem elementiem un tādejādi viegli pārskatāms. Darbojas Windows, Linux un Mac vidēs.

Lai veicas!

draftsight-dimension-draw-modify-tools-window2

draftsight-dimension-draw-modify-tools-window2

Rakstialisesulte